Tvarohová žemlovka s ořechy

Počítám, že se Vám hned vybaví nic moc bahnitá struktura občas proložená jablkem ze školní jídelny..jojo,taky si pamatuju,ale to rozhodně není případ této vynikající sladké dobroty. Nejlepší je nechat si tento recept na nedělní klidný obídek a k němu hrneček poctivého studeného mléka...jojo návrat do dětských let,ale s lepší chuťovou tečkou :)


Ingredience pro 4 osoby:

Ingredience na máčení rohlíčků:
  • 2 žloutky ( klasika jako u všech receptů, kde používám vajíčka doporučuji farmářská či od babičky a už určite víte proč :)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 6 rohlíků
  • 500 ml plnotučného mléka, nejlépe bio, farmářského nebo z mlékomatu, jedině tak docílíte smetanové chuti ( ale když zrovna není po ruce stačí plnotučná klasika , hlavně žádný stres:)
Nejprve si ve velké misce smíchejte cukr se žloutky, krásně je utřete, stačí jen minutku nebo dvě, pak přilijte mléko ( studené ) a vychladlé rozehřáté máslo, promíchejte. Na prkénku si nakrájejte rohlíky na plátky, já je dělám trochu na šikmo jsou větší a na pohled i hezčí,ale je to jedno, jak se vám to zrovna povede. Ještě nic nenamáčejte, bylo by moc brzo, nejprve si předehřejte troubu na 180°C. Dále si připravte zapékací mísu, opět jako u jáhelníku pokud chcete servírovat krásně i na pohled, je dobré mít 4 menší zapékací misky, aby jste se vyhnuli rozdělování na talíře, jelikož toto jídlo moc pěkně nandat nejde. Zapékací nádobu si vymažte máslem. Teď je na čase říct si co budeme potřebovat na tvarohovou náplň.



Ingredience na tvar.náplň:
  • 30g opravdu změklého másla ( lze i vynecat, občas na něj ve spěchu zapomenu,ale nebojte všude v tomhle receptu je tolik másla, že to nevadí )
  • 40g moučkového cukru
  • třtinový cukr na poprášení
  • 2 žloutky
  • kůra z 1/2 citronu 
  • 500g měkkého tučného tvarohu ( né z vaničky, je hodně tekutý ,lepší je v alobalu,ale když není taky se to dá, je jen recpet o něco málo řidší )
  • 50g rozinek předem namočených v rumu ( máčíme 1h předem a rum nevylíváme, budeme ho ještě potřebovat )
  • 2 malé hrsti vlašských ořechů ( nahrubo nasekaných a na suché pánvi opražených, prostě jen na rozpálenou pánev bez tuku nasypeme ořechy a za stálého míchání opražíme cca 3 minutky do té doby až se hezky rozvoní )
  • cca 5-6 jablek 

Připravte si další misku v které nachystáte tvarohovou náplň. Utřete máslo s cukrem do pěny, nejlépe to jde mixérem či v robotu. Trvá to celé asi tři minuty. Přidáme vajíčka, kůru z citronu,tvaroh a rozinky namočené v rumu, nemusíte je nějak přehnaně okapávat ,trocha rumu dodá pěknou vůni. Vše zamícháme. Nyní budeme klást do zapékací misky vrstvy, nejprve z pečiva. Jednotlivé kousky rohlíků postupně namáčíme do mléčné směsi - a to tak, že namočíme na pár sekund, vytáhneme a mírně palcem a ukazováčkem vyždímáme, ale jen mírně, tak aby z rohlíku nekapala tekutina, nechceme docílit bahňaté konzistence..to neee..Klademe vedle sebe do misky, jakmile pokryjeme dno navršíme na něj polovinu tvarohové směsi. Jablka si oloupeme a nastrouháme nahrubo na struhadle, polovinu nastrouhaných jablek poklademe na tvaroh, posypeme polovinou ořechů. Opět povrch poklademe namočenými plátky rohlíků a postup zopakujeme až k bodu kdy na jablka dáme ořechy.


Nyní přijde malý fígl, který pak moc oceníte..do zbylé mléčné směsi dáme cca 2-3lžičky rumu, ano použijeme ten co zbyl od rozinek. Promícháme a opět v něm klasicky máčíme plátky rohlíčků , které poklademe na ořechy jako poslední vrstvu žemlovky. Možná se Vám jako mě stane, že budete muset ještě půl nebo celý rohlík dokrájet, vše záleží podle velikosti zapékací nádoby, to samé platí i u jablek,vždy množství přizpůsobte tak abyste pokryly jablky celou plochu,ale nemusí to být tlustá vrstva. Časem si množství vychytáte podle chuti a potřeby. Poslední tečkou na závěr je , že tuto poslední vrstvu rohlíčků posypete cca 2 lžícemi třtinového cukru, hezky všude a rovnoměrně. Třtinový cukr zajistí větší křupavost, karamelovou vůni a spolu s plátky pečiva nasáklým trochou rumem to bude prostě pecka :))) Ještě nakrájejte pár slaboučkých plátečků másla a poklaďte navrch na cukrem posypané plátky pečiva..Dáme do trouby a pečeme dozlatova. Pak už jen servírujeme.

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Mne tečú slinky už teraz...ani nemusím cítiť tú nádhernú vôňu:)) Jani, vieš, čo mi tu strašne chýba? Také to políčko hľadať....kde by som mohla práve zadať napr. slovo žemlovka, keď ho budem nabudúce hľadať....alebo ho len nevidím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna nedávno jsem se rozmýšlela zda tu lištu zde nechat nebo ne a dala jsem ji pryč, takže je na přání zase zpět :) Pěkně nahoře. No vidíč žemlovku už jsem taky pěkně dlouho nedělala...asi se na ní vrhnu o víkendu

      Vymazat
  2. Ja si myslim,ze prave na blogu s varenim je taky hladacik super..lebo clovek sa vracia k tym receptom vacsinou az po dlhsej dobe,takze je fajn,ze sa to da takto lahko vyhladat...takze dakujem;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky