Citronové těstoviny s hříbky

Jedná se o velmi jednoduché a rychlé jídlo, které je hotové do patnácti minut. Pro mě je to jedno z nejoblíbenějších jídel, miluji houby..hlavně ty lesní , ta jejich vůně to je dokonalost sama. A bez kalorií :)))) Tenhle recept je úžasný v tom ,že v létě je to svěží jídlo s houbami jako hlíva, žampiony nebo shiitake a na podzim nebo v zimě jsou dokonalé a syté díky rozmarýnu a lesním houbám. Jedná se o zdravé jídlo plné chuti.

Časové údaje : cca 15 min ( pokud máte čerstvé těstoviny tak i méně )

Ingredience pro 2 osoby :
  • 200 g těstovin v suchém stavu ( nejlepší jsou tagliatelle nebo i pappardelle )
  • máslo ( množství je asi tři oříšky )
  • olivový olej
  • nasekaná menší hrst petrželky ( na podzim se k lesním houbám hodí nasekaný rozmarýn, jen tak lžička , rozmarýn je totiž silnější než petrželka )
  • menší hrst strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • směs hub - množství odhadem ( v létě shiitake, hlíva a žampiony - bohužel dnes na trhu neměli shiitake :(  a na podzim směs lesních hub )
  • 1-2 stroužky česneku ( množství dle chuti )
  • šťáva z poloviny citronu
Nejprve si dáme vařit osolenou vodu na těstoviny. Houby si nakrájíme na kousky, česnek prolisujeme a nastrouháme si parmazán. S přípravou "omáčky "začneme až když voda v hrnci vře a vhodíme do něj těstoviny. Vyjímkou jsou čerstvé těstoviny, to uděláme první "omáčku" a pak až téměř ke konci těstoviny, jelikož ty čerstvé se vaří jen tak dvě tři minutky.

Do hluboké pánve nalijeme lžíci olivového oleje a přidáme kousíček másla, na něj dáme česnek a houby. Smažíme cca 5 minut, do té doby houby změknou a lehce zhnědnou ( mezitím se nám vaří těstoviny ) . Pak osolíme, opepříme a vlijeme citronovou šťávu .  V této době bychom už měli mít těstoviny hotové al dente :) Scedíme je ,ale na dně necháme asi tak dvě tři lžíce vody. Těstoviny vhodíme do pánve s houbami, přidáme nasekanou petrželku  ( pokud máme rozmarýn tak ho smažíme hned s houbami a česnekem na začátku ). Vsypeme parmazán a přidáme kus másla ( asi tak ve velikosti dvou oříšků ) a rychle promícháme. Díky rychlosti a zbytku vody se škrobem v těstovinách se nám utvoří  omáčka. Ochutnáme a popřípadě dochutíme solí a pepřem.  Jídlo se musí hned podávat, poměrně rychle chladne. Podáváme ideálně s vínkem:)



Dobrou chuť

Komentáře

  1. tak toto jedlo je aj moje obľúbené a ešte kde sú hríby, mňam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm jojo , doufám, že letos bude na houby lepší sezona..potřebovala bych se pořádně zásobit :)))

      Vymazat
  2. super! toto sa mi páči, tá voňavá kombinácia húb a citrónu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem dělala tenhle recept poprvé byla jsem na tu kombinaci fakt zvědavá a moc mi zachutnala:) Jen třeba mému chlapovi tam jaksi chybí kupa omáčky, nejlépe smetanové :))))

      Vymazat
  3. Můžu na tý fotce oči nechat, a recept samozřejmě super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Je na ní i trochu vidět jak se z jídla kouří ,když se člověk zaměří..to byla rychlost šup na talíř honem foto a hned jíst aby to nevystydlo :)))) Úplný akčňák :))

      Vymazat
  4. Tak tagliatelle ty já ráda, super...:))

    OdpovědětVymazat
  5. Tak na tohle pošlu odkaz známé. Chudák holka má ráda těstoviny a má alergii na rajčata. Dokud jsem ji nezačala hledat rajčatuprostý recept přípravu těstovin, netušila jsem, jak těžké to má :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je pravda, těstoviny a rajčata jsou nejlepší parťáci :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky