Vepřový kotlík s cizrnou a olivami

Tenhle kotlík jsem dělala už před pár dny,ale kdykoliv si na něj vzpomenu sbíhají se mi sliny, myslím, že je to jedno z těch jídel kdy zaboříte lžíci a nevytáhnete jí dokud vám to žaludek dovolí :) Prostě počítejte s tím, že se úplně nacpete k prasknutí, je to taková zvláštně dobrá souhra chutí , že prostě nejde přestat. A myslím, že hlavně chlapům bude tohle jídlo obzvlášť chutnat. Já už z obrázku v Apetitu věděla, že jídlo bude dobré,ale přítel měl podezření, že tolik ingrediencí je až moooc velká divočina a že to je divné, no a hádejte kdo se přecpal nejvíc. A když si tohle jídlo uděláte jen pro dva jako my, doporučuji stejně udělat porci pro 4 a dát si znovu druhý den, chutě se ještě více spojí.

Časové údaje: příprava 40min, dušení 2 - 2,5 hodiny

Ingredience pro 4 osoby:
  • 500 g vepřové kýty nebo plece nakrájené na kostky 
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule ( nakrájená na kostičky, nemusí být až tak jemné )
  • 2-3 stroužky česneku ( prolisované )
  • 100 g salámu chorizo nakrájeného na větší kostky ( nevynechávejte, seženete vetšinou nakrájené na plátky v každém supermarketu )
  • 1-2 lžičky mleté uzené papriky ( nevynechávejte, jedna z nejdůležitějších ingrediencí spolu se salámem)
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 300 ml kuřecího vývaru ( může být i z kostky bez glutamátu )
  • 400 g cizrny z konzervy ( pokud se rozhodnete jako já pro sušenou a doma dělanou, stačí 180g v sušené stavu, přes noc namočit a pak doměkka vařit cca 2-3 hodiny, takže než vše budete hotové bude vám pěkně kručet v žaludku, takže radši kupte kvalitní konzervu, třeba Alnatura )
  • 100 g zelených oliv bez pecky v celku ( předem říkám, že zelené olivy moc ráda nemám,ale tady je rozhodně nenahrazujte černými, je zde nutná ta lehounce nakyslá chuť a přiznám se, že jsem se těšila až olivu naberu na lžíci, mňam )
  • nastrouhaná kúra z jednoho citronu
  • šťáva z jednoho citronu
  • pepř, sůl
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • chléb či bagetka k podávání
Ingrediencí hodně že? Ale výsledek ten teda stojí za to..asi to jídlo brzo zopakuju :))) Troubu předehřejeme na 150°C. Maso nakrájíme, osolíme, opepříme  a ze všech stran opečeme v kastrolu  s olivovým olejem      ( kastrol musí být vhodný do trouby ) .Maso vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu dáme ještě lžíci oleje, vsypeme cibuli a na mírném ohni opékáme do změknutí. Pak přidáme chorizo, krátce zasmahneme, přihodíme česnek a za minutu i uzenou papriku. Zamícháme a vlijeme rajčata, vývar a vrátíme do kastrolu maso. Přiklopíme a vše dáme do trouby, kde hodinu a půl vše pečeme. Nebojte tekutiny je až až.



Po hodince a půl přidáme cizrnu a olivy a pečeme bez poklice další půl hodinku až hodinky ( zde zvýšíme teplotu na 165°C, dokud vše nezměkně a hlavně dokud nebude méně omáčky. Když už se nám zdá omáčka tak akorát ( nečekejte úplně hustou, spíš hustší šťávičku ) přidáme citronovou kůru a dle chuti i šťávu, petrželku a vše zamícháme. Ochutnáme a dle potřeby dochutíme solí, pepřem, popřípadě citronovou šťávou či paprikou.

Podáváme v hlubokých talířích či miskách s lžící a pořádným kusem křupavého chleba na namáčení a přikusování :) Tak už se mi zas sbíhají sliny, popisovat tenhle recept je tedy fuška..na to kolik je hodin už mám pěkný hlad :) Já k tomuhle jídlo navíc upekla domácí Tuniské placky se sezamem, recept na ně zde také brzy najdete.



Dobrou chuť
 

Komentáře

  1. mňaaam, tak toto rozhodne vyskúšame, presne podľa mojej chuti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať si pochutnáte, myslím, že tohle jídlo určitě nezklame :)

      Vymazat
  2. Tak v tuto pozdní večerní hodinu, tento recept je přímo atentát na moje chuťové buňky mňam,mňam...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A počkej až ho ochutnáš, fakt je to šííílenněěě dobré příští víkend si ho musím připomenout:)

      Vymazat
  3. tak tohle vypadá luxusně, poslední dobou bych mohla jíst luštěniny obden.

    OdpovědětVymazat
  4. to musí byť dobrota a ešte tie placky k tomu, tak to by som ani teraz neodolala :-) Janka, ďaleko bývaš, že? :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) díky, nic není dost daleko když jde o dobré jídlo a ráda se podělím o kalorie :))))

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky