Jahodová roláda s amaretti

Musím se Vám pochlubit, že tohle je moje první roláda a hned se povedla :) No uznávám je víc než jednoduchá takže se povede každému,ale radost mám až na půdu. Navíc je opravdu vynikající a vypadá moc pěkně. A konečně letos první jahodový recept, já vím, bylo by fajn jich udělat víc,ale když u nás jahody skončí vždy dřív v puse než v receptu, to samé třešně, maliny  a všechny tyhle sladké bobulky :) A to jsme letos koupily víc jak pět kilo a podívejte, jeden recept a dva sáčky zamrazené jinak nic ,všechno jsme jak ty kobylky snědli :) Já prostě letní ovoce miluji nejvíc jen tak samotné... No nic jdeme na recept, je opravdu jednoduchý, vypadá lákavě a sladkost si upravíte díky sušenkách podle své chuti, ano sušenky amaretti jsou tu spolu s jahodami tou hlavní ingrediencí! Jsou slaďoučké a nádherně voňavé po mandlích, respektive mandlovém likéru Amaretto :) Určitě je ničím nenahrazujte, dělají to správné kouzlo v tomhle receptu. A kde je koupit? Já si všimla obřího balení v Marku za necelých osmdesát korun, takže jinde nevím, ale určitě italské lahůdky nebo zapátrat po internetu.


Ingredience na jednu středně velkou roládu:
  • 5 vajec - bílky a žloutky zvlášť
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • 500 ml smetany ke šlehání, co nejtučnější seženete, žádné přidávání chemického ztužovače! Mě se vždy povede luxusně vyšlehat smetana Globus, je tam krásný tučný škraloup po otevření,který šlehačku ztuží sám bez chemie :)
  • jahody - na ozdobení plus podle chuti do rolády
  • cca 3 hrsti sušenek amaretti - zase podle chuti, záleží jak moc sladíte, čím víc sušenek tím víc sladké
  • citornovou polevu jako na perníčky - citronová šťáva a moučkový cukr, hustotu tak aby šla krásně polévat,ale celá neztekla z rolády, takže hustší


Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C. Plech vymažeme olejem a vyložíme pečícím papírem, který také následně potřeme trochou oleje. To aby nám potom šlo jemné těsto krásně oddělit od papíru, pokud ho nepomažete jde to o dost hůř ( vyzkoušeno :D ) . Já mám trochu větší plech 30x40 což znamená že roláda bude delší a těsto trochu slabší, klidně můžete i na takto velkém plechu nebo třeba i 20x30 pokud chcete trochu silnější těsto, které možná na řezu vypadá o něco lépe.


Z bílků ušleháme velmi tuhý sníh. V jiné míse smícháme žloutky se 100g krupicového cukru, dokud nedostaneme světlejší barvu, poté přimícháme škrob a opatrně zapracujeme i sníh. Vznikne nám velmi nadýchané a jemné těsto, které rozprostřeme opatrně stěrkou na celou plochu pečícím papírem vyloženého plechu. Uhladíme a dáme péct na zhruba deset minut.



Ještě horké, upečené těsto přesuneme i s pečícím papírem na čistou utěrku a opatrně odstraníme pečící papír, jde to snadno pokud jste tedy nezapomněli papír namazat stejně jako já :D To je to pak piplačka. Když máme odstraněno, ještě teplý plát těsta opatrně srolujeme i s utěrkou  a takto necháme vychladnout. Pokud tento krok vynecháte těsto by se Vám potom za studena rolovalo špatně a někde by prasklo. Takhle si pěkně zatepla zvykne na tvar.


Nyní si nachystáme náplň. Smetanu vyšleháme pěkně du tuha, přidáme rozdrobené sušenky, zamícháme a ochutnáme. Sladkost regulujeme podle své chuti, sušenky se pak jakoby rozmočí a krásně provoní a ochutí těsto. Pak přidáme na větší kousky nakrájené čerstvé jahody a už jen plníme vychladlou roládu. Roládu opatrně rozvineme, naplníme ochucenou smetanou a zase opatrně zarolujeme, jde to krásně. Teď si jen připravíme polevu a celou roládu pěkně potřeme a polijeme. Navrch dáme pár jahod pro ozdobu, je už jen na Vás jak si se zdobením vyhrajete. Necháme alespoň dvě hodinky pořádně vychladit a podáváme :) Zaručuji Vám, že ta vůně díky Amarettkám vám nedovolí sníst jen jeden kousek :))


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Krásnota, hezké rozloučení s jahodovou sezónou!
    A voní až sem :-)

    OdpovědětVymazat
  2. tak to musím vyzkoušet, ani kdybych nechtěla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Já rolády moc ráda nemám,ale tahle byla lehounká jak pírko a to mi vyhovuje a jak voněla :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky