Ravioly s ricottou a šalvějovým máslem

Tenhle recept je hooodně jednoduchý a naprosto skvělý , prim v něm hrají dobré domácí těstoviny, které zvládnete levou zadní,ale na válení pokud nemáte strojek to chce silného chlapa nebo silné paže :D Jako náplň jsem zvolila lehoučkou ricottu zvýrazněnou o dva druhy sýra - pecoriono a Gran Moravia a to vše jen lehounce říznuté čerstvou chutí bazalky a citronu. A jako omáčku si můžete zvolit klidně klasickou rajčatovou nebo ještě bleskovější variantu v podobě skvělého šalvějového máslíčka, právě šalvěj zde dodá další výraznější chuť jinak velmi jemnému jídlu.  



Navíc tento recept je posledním ze série - Kombinujeme maďarské víno s jídlem a jak jinak ho zakončit než pořádným soubojem vín ? :) Takže k tomuto receptu máme vína hned dvě odrůdy Furmintu :

  •  Béres Tokaji Fumint 2012 ročník 2012 - ovocné, svěží, čerstvé víno s důrazným charakterem kyselin. Ve vůni převažují tóny mandlí a broskví. Jedná se o lehčí variantu Furmintu, vhodnou převážně k rybám a celkově lehčím a jemnějším jídlům....Obstojí tedy v kombinaci se silnou šalvějí? Vyhraje svůj boj ? :)
  • Somlói Apátsági Pince Furmint 2011 - má krásnou sytě zlatou barvu a je těžší a výraznější než první. Hlavní tóny jsou zde med, kandované ovoce. Tento Furmint by měl zvládnout podle Petera z Vinorum i aromatičtější pokrm a být mu obstojným parťákem...No uvidíme :)

Nejprve si dáme obě vína chladit a jdeme si připravit domácí ravioly.

Ingredience na domácí ravioly pro dvě osoby:
  • 200 g hladké mouky, ideálně semolinové ( my koupily krásně žlutou semolinovou mouku,která je hrubostí něco mezi hladkou a polohrubou )
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička vody
Všechny suroviny zpracujeme v dobře poddajné,ale nelepivé těsto, pokud je potřeba přidáme trochu vody nebo naopak maličko mouky. Těsto vytvarujeme do koule, kterou přikryjeme vlhkou utěrkou a dáme ho na 30 minut odpočinout..stejně jako budeme potřebovat my ,když vypijeme obě lahve vína :D


Mezitím si nachystáme ricotto-sýrovou náplň. 
 Ingredience pro dvě osoby:
  • 120 g ricotty
  • cca 3 lístky čerstvé bazalky , nebo podle chuti
  • sůl
  • pepř
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • hrst nastrouhaného pecorina
  • hrst nastrouhaného sýra Gran Moravia

Všechny suroviny dáme jednoduše do mixeru a promixujeme až na kůru, tak nám vznikne jemná pasta,která bude mít díky bazalce pěkně nazelenalou barvu a všechny chutě se dokonale spojí. Poté až přidáme kůru z citronu.  Směs by měla být maličko slanější, ale soli jako takové zde není moc potřeba, nezapomeňte , že zde máme dva druhy sýra. Pecorino pro tento recept volíme jemnější, jsou druhy více a méně výrazné, které vám poradí v každém lepším italském obchodě.

Nyní je čas vyválet těsto , nesnažte se vyválet ho všechno najednou, rozdělte si ho na polovinu a každou vyválejte na opravdu pouze jemně pomoučněném vále na těsto tenké jak jen se vám povede...chvilku to zabere. Pokud máte strojek jde to raz dva :) Nyní si těsto upravíme nožem na krásný dlouhý obdélník, který si pomyslně rozdělíme na polovinu, na jednu tak klademe lžičkou menší kopečky ricottové náplně a pak už jen těsto kolem náplně potřeme troškou vody a přehneme na ní těsto, kolem náplně pěkně přimáčkneme a až poté krájíme obdélníčky, zase si vše usnadníte raviola razítky a  navíc budete mít krásně vlnité/zubaté okraje což vypadá moc pěkně :)


Hotové ravioly dáváme bokem, když máme všechny hotové je načase přivést osolenou vodu v hrnci na těstoviny k varu. Jakmile voda vře ,vhodíme ravioly a vaříme 4 minuty! Čerstvé, tenké těstoviny víc nepotřebují. Nyní si dáme na pánev kus másla a necháme rozehřát, jakmile je rozehřáté vhodíme do něj čerstvou posekanou šalvěj - cca 4-5 lístků pro jemnější ochucené máslo, pokud chcete použijte klidně i víc. Bylinky v másle smažíme max dvě minuty. Poté do ochuceného másla vhodíme uvařené ravioly, párkrát proházíme a rychle s nimi na talíř a polít je zbylým máslíčkem. A vše posypat nastrouhaným sýrem Gran Moravia, bez sýra na závěr to nebude ono, krásně dochutí šalvějové máslo...řeknu vám domácí ravioly, šalvěj a máslo , co chtít víc ?:)))



Snad jen dobré víno k tomu. Takže jsme otevřely láhve a souboj mohl začít. Ne kdo déle vydrží ,ale kdo obstojí v kombinaci s jídlem :D První jsme ochutnali Béres Tokaji Furmint , má světlou barvu a je hodně lehké a jemné. Opravdu v něm cítím jakoby broskve a je trošku kyselejší. Velmi jemné a chápu proč je doporučené k rybám, úplně mi to evokovalo rybu na másle ochucenou jen solí a citronem...hmmm :) Druhé ochutnání bylo s jídlem....no tady neobstál. Jídlo je na něj už díky šalvěji ( což jsem Peterovi nějak zapomněla říct s jakou omáčkou budou ravioly :)))  těžší a výraznější a víno to přebíjí. Takže tady neobstál.

Na řadě byl silnější a výraznější Furmint Somlói. Už po nalití se mi zamlouvala krásná zlatá barva připomínající med :) Víno nádherně voní i chutná po medu, a opravdu mi připomíná i sušené nebo kandované ovoce. Je sladší než první a fakt mi mooooc chutná :) Výborné víno, bude těžké nenadržovat mu v kombinaci s jídlem. Ale naštěstí si poradil dobře, šalvěj na něj nevyzrála, naopak jí byl skvělým parťákem a jídlo si s vínem dobře rozumělo. Takže jasný vítěz, který přepral slabšího kolegu :D 


Lehčí víno tedy putuje do lednice a musím ho vyzkoušet k rybě ,kterou bude určitě dobře doplňovat :) Celkově jsem z tohoto vínového souboje nadšená ( ne není to množstvím vína :) , protože bylo zábavné a i poučné porovnávat dvě stejné odrůdy vína k jednomu jídlo a nechat chuťové pohárky tancovat na jazyku a pohrávat si s tím co je a co není lepší. Tímto bych chtěla za tento kulinářství zážitek poděkovat celému týmu z Vinorum, které si pro Vás navíc připravilo překvapení v podobě 10% slevy na nákup - při objednání stačí pouze zadat kód : CCA10

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Bezva nápad se šalvějí! Mám v truhlíku, tak díky za inspiraci - udělám šalvějové máslo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nad čerstvou není :) já mám v mrazáku zásobu šalvěje,ale čerstvá je čerstvá

      Vymazat
  2. Šalvěj mám ráda. Hlavně k dýni. Ravioly vypadají výjimečně a je to jedna z věcí, kterou jsem dosud nezkusila. Na čase to změnit:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm k dýny je to super nápad, musím vyzkoušet :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky