Italské vánoční sušenky s rozinkami

Tyhle italské sušenky jsou oblíbené po celý rok,ale na Vánoce prostě nesmí chybět a po prvním ochutnání je mi jasné proč. Jsou výborné, krásně voní po vanilce a kukuřičné mouce a chutnají božsky. Měkké jsou hned první den a další dny jsou ještě měkčí a na jazyku se jen rozplývají. jedná se o sušenky podobné těm klasickým máslovým doplněné o zvláštní chuť kukuřičné mouky,která jim dodává nejen krásnou vůni,ale hlavně zlatavou barvu. Jakmile je jednou vyzkoušíte musíte si je prostě oblíbit.


K tomuto receptu jsem měla možnost vyzkoušet krásně balené esence Uncle roys a to konkrétně vanilku, která se mi nyní víc než hodila, vanilková esence u nás totiž mizí doslova bleskově. takže jsem byla zvědavá i na tuto. balení má krásné a složení je přírodní, takže není co vytknout. Bohužel,ale tato esence na rozdíl od předchozí Hořké mandle ( viz recept zde ) není moc silná, vůně vanilky je slabší a je potřeba dát esence víc.


Ingrdience na cca 30 ks, záleží na velikosti jakou zvolíte:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g hladké kukuřičné mouky ( pokud máte rádi křupavější sušenky dejte 100 g kukuřičné hladké mouky + 50 g polenty )
  • 100 g krupicového bílé cukru ( třtinový by přebil jemnou chuť sušenek )
  • 50 g piniových semínek
  • 150 g změklého másla
  • 100 g rozinek přes noc namočených do Amaretta ( před použitím do receptu je nutné je trochu "vyždímat" ,aby rozinky nebyly příliš vlhké a trochu nenaředily těsto )
  • 3 žloutky
  • 2 - 3 lžičky vanilkové esence Uncle roys ( pokud máte silnější esenci dejte kldině jen lžičku )
  • 1 celý kypřicí prášek
  • moučkový cukr na posypání
  • špetka soli

Nejprve si předehřejme troubu na 180°C a plechy vyložíme pečícím papírem. V míse ušleháme do pěny žloutky s cukrem a špetkou soli. Poté přidáme máslo a vanilkovou esenci, opět dobře prošleháme. Nyní přidáme obě mouky smícháme s práškem do pečiva a vypracuje krásné hladké těsto. Zapracujeme piniová semínka a rozinky. Z těsta tvoříme menší kuličky,které v dlani trochu rozplácneme , tvar není moc důležitý, jedná se o rustikální domácí sušenky, takže se s tvarem rozhodně netrapte a na pomoc přizvěte i děti, bude je to bavit :) Tyhle máslové placky klaďte ne úplně vedle sebe na plech , trochu se roztečou do stran. A pečte v troubě dozlatova cca 10 minut. Poté nechte dokonale vychladnout a posypte moučkovým cukrem. Sušenky jsou jednoduché a rychle hotové, měkké jsou hned ,takže je můžete péct klidně až těsně před Vánoci :) 


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Jani, rozhodně vyzkouším, děkuji za tip! Sušenky mě zaujaly na první pohled a musí být vynikající!

    OdpovědětVymazat
  2. Super! To musim vyskusat :) kukuricnu muku (krupicu z nej) s priatelom milujeme :).
    Myslis, ze by som mohla hladku muku nahradit spaldovou?

    OdpovědětVymazat
  3. Steff - jsem ráda, že se recept líbí a doufám, že sušenky budou chutnat

    OdpovědětVymazat
  4. Evka - méně vynikne chuť kukuřičné mouky, jelikož špaldová má lehce oříškovou chuť,ale zase budou zdravější tak to klidně vyzkoušej, a i když by se víc drolily tak tady to vadit nebude, tvary nejsou podstatné také jakákoliv hrudka ,která půjde trochu splácnout je ok :) Pak dej vědět jak dopadly :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky