Pečené brambory se slaninou a cibulkou

Tohle jídlo je velmi jednoduché, obsahuje je pár běžně dostupných surovin a vypadá naprosto krásně na talíři. Můžete podávat jako předkrm,kdy zvolíte malé brambůrky nebo stejně jako já jako oběd nebo večeři ,kdy každý dostane jednu pořádnou bramboru a věřte mi tohle jídlo vážně zasytí a uspokojí všechny chuťové buňky :)


Jedinou méně tradiční ingrediencí je tu zvolený olej, použila jsem totiž hořčičný Bohemia olej, kvůli jeho zemité a jakoby lehounce pikantní chuti,která celé jídlo dokonale propojí a k bramborám i slanině se prostě hodí nejvíc. Samozřejmě můžete nahradit i jiným olejem , bude se hodit například slunečnicový, rozpuštěné máslo či ghí.


Ingredience pro dvě osoby:

  • dvě velké brambory 
  • sůl
  • pepř
  • hořčičný olej
  • 150 g libové slaniny
  • čerstvá petrželka
  • dvě neochucené čerstvé lučiny v kostičkách ( cca 200g )
  • cca lžíce mléka na rozředění dipu
  • jarní cibulka 
  • 1 palice česneku, celá, neoloupaná, jen odkrojíme vršek česneků

Troubu si předehřejeme na 200°C  a plech vyložíme pečícím papírem. Na plech položíme palici česneku, řezem nahoru a lehounce zakapeme hořčičným olejem. Brambory omyjeme a dobře osušíme,ale nebudeme loupat, pak jen každou bramboru zabalíme do alobalu. Bez oleje i soli. A dáme péct do trouby. Česnek bude hotový jakmile změkne a zezlátne, což je cca 15-20 minut, když bude hotový vyndáme z trouby a dáme vychladnout na talířek. Za to brambory se mohou podle velikosti dělat klidně i hodinku. Já tyhle velké dělala 50 minut. To , že je brambora hotová poznáte párátkem nebo špejlí,které zapíchnete doprostřed brambory a pokud zajede snadno je hotovo. 


Jarní cibulku nasekáme nadrobno a dáme do misky k lučině, přidáme vyloupaný/vymačkaný pečený česnek a vše spolu dobře smícháme, nejspíš bude potřeba lehounce naředit mlékem,ale stačí jen málo celkově musí být dip hustý! Pak dochutíme solí a pepřem. Nyní si opečeme slaninu dokřupava a máme téměř hotovo. Na talíře servírujeme lehce zmáčklou teplou bramboru zakápnutou hořčičným olejem a lehounce posolenou. Přidáme pořádnou porci dipu, navrch slaninu a vše posypeme čerstvou nadrobno nasekanou petrželkou. A ihned podáváme. 


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Super! Už delší dobu plánuju vyzkoušet pečené brambory a rovnou mám favorita :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mnaaaaaaam :) miluji brambory na vsechny mozne zpusoby a tohle je pecka, to si zitra musim udelat k veceri :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ruměnka - je to jednoduché a fakt moc a moc dobré :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dominika - plánuji i jiné recepty na plněné brambory takže doufám, že se budou líbit také :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky