Scones s vynikající marmeládou

Scones jsou typickou anglickou dobrotou k čaji , smetaně a marmeládám, jsou nadýchané a můžou být klidně podávané i v méně tradiční podobě a to v slané verzi. Dnes si ,ale ukážeme tradiční využití a to hezky na sladko. Nejen, že na podzim mám čajové období,ale navíc jsem dostala k recenzi od Uncleroys tři degustační velikosti jejich marmelád.

V balíčku najdete například jejich stálici Ostružinový rosol,Marmeláda z růžových okvětních lístků a do třetice Pomerančová whisky marmeládka. Takže bylo jasné , že tak zajímavé marmelády musím využít k tradičnímu pečivu,které je navíc směšně lehké! :)



Ingredience na cca 16 kousků ( pro snídani pro 4 žrouty :) :

  • 290 g hladké mouky
  • 250 ml studeného plnotučného mléka
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 65 g hodně studeného másla, čím studenější tím lepší, můžete ho dát na chviličku i do mrazáku
  • marmelády dle Vaší chuti
  • smetana na šlehání, vyšlehaná pěkně do tuha
Troubu předehřejeme na 220°C a plech vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl, k nim nahrubo nastrouháme máslo. Promícháme vařečkou, tak se máslo obalí v mouce a rychle zalijeme studeným mlékem a opět vařečkou spojíme v lepivější těsto. Pracujeme rychle, cílem je aby těsto bylo studené a máslo nezměklo, pak budou scones hezky nadýchané. Takže se netrapte tím že máslo nebude dokonale zapracované, je to účel.


Pracovní vál posypeme trochou mouky, vyklopíme těsto a to posypeme na povrchu opět mouku, rychle rozválíme na tlustou placku asi 1-1,5cm. A z ní vykrajujeme kolečka o průměru 4-5 cm, ty poskládáme na plech a ihned dáme péct. Trvá to cca 7-8 minut , prostě pěkně dozlatova. Poté necháme vychladnout,ale můžeme podávat i lehounce vlažné :) 


Scones se rozkrojí v půlce nadýchané části a potírají se marmeládou a zdobí šlehačkou :) Je to trochu obdoba našich vdolečků, jen jsou scones křupavější a dietnější díky tomu, že se nesmaží.


A teď už jdeme na hodnocení marmelád. Nejvíc nám oběma chutnal Ostružinový rosol, je jemný, příjemně nakyslí a tak akorát sladký, prostě vynikající :) Jako druhý je džem z růžových plátků, voní překrásně po růžích, akorát na mě je trochu moc sladký. Díky krásnému vzhledu ,kde vidíte kousíčky růží bych tento doporučila ve velkém balení jako dáreček, určitě potěší. A bohužel co nám vůbec nechutnalo je Pomerančová marmeláda s whisky, já pomerančové marmelády ráda celkově nemám,ale díky obsahu whisky jsem se těšila,ale prostě chuť  je šíleně svíravá a hořká :/ Tak tohle pro mě není,ale pokud jste pravý opak a štvou váš extra sladké marmelády tak tuhle si užijete :)) No každopádně na eshopu mají obří výběr zvláštních chutí marmelád nebo rosolů, takže pokud máte doma maniaka na džemy určitě ho překvapíte.

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Děkujeme, Jano, za skvělý "anglický" nápad!, recept, recenzi i fotky. Tu svíravou pomerančovou s whisky příště vyměníme třeba za Levandulový rosol. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. musím je zkusit ;) Scones jsem zatím koupila jenom v M&S ;)

    A.
    Sororessa

    OdpovědětVymazat
  3. Sororessa v Spencru jsou víc nadýchané a máslovější. Ale tyhle mě osobně chutnající víc

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky