Netradiční bramborový salát s lososem

Co si letos na Štědrý večer nachystat netradiční bramborový salát s vynikajícím sýrovým dresinkem? Je lehčí než tradiční a výborně se hodí k pečené rybě, například k filetu z lososa. Upřímně salát mi chutná natolik, že si ho plánuji udělat jen tak klidně mimo sezónu. Vynikající je jak studený tak vlažný. Takže je jen na Vás jak si ho nachystáte.Tento recept najdete i v knížce receptů Gran Moravia,kterou dostanete k nákupu vánočních balíčků v prodejnách La Formaggeria. 


Ingredience pro 4 osoby:

  • 4 ks filetů z lososa ( s kůží )
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • 150 g na jemno nastrouhaného sýra Gran Moravia
  • 5 lžic majonézy
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • cca 12 ks středně velkých brambor
  • čerstvá petrželka

Nejprve si nachystáme bramborový salát, aby se dobře stihl vychladit. Brambory dáme vařit se slupkou doměkka. Necháme vychladit a oloupeme. Mrkev oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Jakmile je mrkev měkká, propláchneme ji ledovou vodou, to samé uděláme s hráškem. Nyní máme tedy nachystanou zeleninu. Mrkev i brambory nakrájíme na větší kostičky a dáme spolu s hráškem a nadrobno nasekanou petrželkou do mísy.

Na dresing smícháme zakysanou smetanu, majonézu, strouhaný sýr Gran Moravia, ochutíme solí a pepřem, tímto dresingem zalijeme bramborový salát a dobře promícháme. Ještě dochutíme solí, pepřem a dáme dobře vychladit do lednice.



Rybu ochutíme solí a pepřem ze všech stran a troubu předehřejeme na 190°C. Losos přelijeme šťávou z citronu a necháme deset minut marinovat. Filety trochu okapeme, dobře osolíme, opepříme a zprudka opečeme na lžíci olivového oleje, nejprve kůží dolů, když máme filety zlatavé ze všech stran dáme kůží dolů filety ještě na 5 minut do trouby. Takto bude losos krásně propečený i uvnitř a přesto ideálně opečený ze všech strach dokřupava. Nyní už jen servírujeme s bramborovým salátem.

Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky