Ořechové muffiny s pomerančem

Muffinky jsou naše oblíbené hlavně z praktického důvodu - dají se vzít do práce ke svačince a vypadají krásně. Takže když jsem v Albert magazínu uviděla recept na muffinky ,plné oříšků bylo jasno. Recept jsem si trošku upravila aby nám ideálně chutnal a i teplota byla potřeba trošku zkorigovat a výsledkem jsou ideální šťavnaté a hlavně voňavé muffinky.


Ingredience na 12ks:

  • 1 žluté jablko, oloupané a nahrubo nastrouhané
  • 100 g tekutého medu
  • 55 g ovesných vloček
  • 40 g plátků mandlí
  • 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 280 g hustého bílého jogurtu, ideálně řeckého
  • 1 lžička mandlového nebo pomerančového extraktu
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry
  • 60 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 380 g hladké mouky
  • 3 lžičky kypřicího prášku
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 130 ml mandlového oleje ( může být i jiný ořechový olej , neo olej z vinných hroznů )
  • 120 g třtinového cukru
  • na posypání - kousek másla, třtinový cukr a plátky mandlí
Nejprve si předehřejme troubu na 165°C a přichystáme formičky na muffinky. V jedné míse smícháme nastrouhané jablíčko, med, extrakt, pomerančovou kůru i šťávu, ořechy, mandle i vločky. Vše promícháme a necháme deset minut nabobtnat. 


V jiné míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a přidáme olej, vajíčka a poté i směs s jablíčkem, vše dobře promícháme a plníme do formiček. Nyní si v mističce smícháme kousek másla, cukr a plátky mandlí. Množství tak od oka, aby byla směs sypká a touto směsí posypeme trošku povrch muffinů. Ořechy s máslem a cukrem na povrchu vytvoří karamelovou křupavou čepičku. Nyní dáme do trouby a pečeme cca 30-40 minut. 


Hotové muffiny necháme dokonale vychladnout a podáváme s dobrým čajem nebo kávou. 


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Wauuuuu!!!! Tak ty vypadají luxusně - recept si ukládám, děkuji za tak krásnou inspiraci :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky