Zapečené brambory se sýrem a brokolicí

Tohle vegetariánské jídlo u nás doma hodně oblíbené v různých variantách,ale základ je pořád stejná brambory a mléčný sýr. Takže,když jsem dostala z dílny Gran Moravia jejich novinku sýr se šibalských názvem Furfante , což znamená darebák :) bylo jasné co s ním spáchám. Sýr je z plnotučného mléka, je světlounce žlutý a má velmi jemnou mléčnou chuť. A právě takové sýry se na tento recept hodí, nesmí být chuťově extrémně výrazné, spíše mléčné a jemnější. A to je přesně tento, nepřebije chuť ostatních surovin a je vhodný na zapékání. Samozřejmě se používá i jako samotný sýr k vínku a upřímně dobrá polovina také tak skončila, miluji ,když je sýr jemný a ukusuji ho klidně i bez pečiva, myslím,že ze všech jemných sýrů mi tento z prodejen La Formaggeria chutná nejvíc a doporučila bych ho i začátečníkům,kteří teprve přicházejí kvalitním sýrům na chuť.


Ale vrátíme se k receptu, potřebujeme jen pár dobrých surovin a trochu trpělivosti aby nám vznikla skvělá podzimní večeře,která bude fungovat jako hlavní chod nebo příloha.


Ingredience pro 4 osoby:

  • cca 600 ml polotučného mléka
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • čerstvý tymián
  • sušená petrželka
  • cca 250 g sýra Furfante
  • jedna hlavička brokolice, pouze růžičky rozebrané na menší kousky
  • cca 15 ks větších brambor, oloupaných a nakrájených na plátky


Nejprve si nachystáme brambory, brokolici a troubu předehřejme na 190°C. Zapékací mísu vytřeme kouskem másla a nyní už přejdeme od příprav k samotnému vaření. Do širšího hrnce nalijeme mléko a přivedeme ho k varu. Dobře osolíme a vhodíme do něj brambory, necháme je cca pět minut povařit, poté vypneme přidáme pepř, česnek, tymián ( s tím opatrně jedná se o hodně aromatickou bylinu ), petrželku, brokolici a nastrouhaný sýr ( trochu sýra necháme bokem k závěrečnému posypání jídla ) . Vše dobře promícháme a přesuneme do zapékací mísy. Povrch uhladíme a dáme zapékat dozlatova cca 35-50 minut ( záleží jestli budou brambory v silnější vrstvě nebo v tenké apod.). Mléko ve fázi kdy směs přendaváme/přeléváme do zapékací nádoby nesmí přesahovat okraj brambor,ale být lehce pod jejich okrajem, pokud máte tekutiny víc raději trošku odlijte. 


Když už se Vám zdá omáčka hustá a jídlo hotové, posypte povrch sýrem a nechtě pět minut pod grilem chytit kůrčičku, ihned podávejte. Brokolice v tomto jídle nikdy nebude tzv. na zkus, vždy bude víc měkká, tím se netrapte , jídlu to rozhodně na chuti neubírá :) 


Dobrou chuť


Komentáře

  1. Tuhle sýrovou novinku jsem ještě nezkoušela, ale tuhle kombinaci miluju!! Muselo to být tak božské ♥

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky