Hovězí steak s žampiony na česneku a cibulovými kroužky

Steaky doma moc často neděláme, většinou je máme spojené s příjemným večerem, někde v dobré restauraci se sklenkou červeného vína a společnosti přátel. Proto pro mě bylo výzvou přichystat recept pro Mikrofarmu  - " Vařím s Mikrofarmou"  ( více info zde ), takže se teď můžete těšit na mini sérii masových receptů a jako první jsem si pro Vás nachystala Hovězí steak ze svíčkové. Aneb tohle maso je tak dobré samo o sobě, že se nemusíte bát , že na něm něco pokazíte. Navíc hovězí maso zraje přímo u Mikrofarmy, takže o to lepší kousek si doma připravíte.


Stačí dodržet pár základních zásad :

  • Maso před tepelným zpracováním musí mít pokojovou teplotu.
  • Nikdy neopékáme ani částečně zmrzlé maso!
  • Pokud chcete stejně jako já Medium propečení  - tak z každé strany opékáme na pánvi 4-5 minut a poté necháme 6 minut odpočinout pod folií na teplejším místě. 
  • Nikdy neopékáme na nízkých teplotách, maso bude suché a ani na extra "prudko", to by bylo zase spálené na povrchu a uvnitř syrové. Ideální je střední teplota. 
Takto dobré maso netřeba složitě ochucovat, stačí jen čerstvě mletý pepř a sůl. Ale zaslouží si skvostný doprovod o což se zde postarají dokonale opečené žampiony s česnekem, rozmarýnem, petrželkou s máslovo-citronovou omáčkou a jako "třešnička" na dortu budou pikantní cibulové kroužky.


Ingredience pro dvě osoby:
  • 2 ks steaku ze svíčkové 
  • čerstvě mletý pepř a sůl
  • extra panenský olivový olej 
  • tři hrsti co nejmenších žampionů 
  • čerstvá petrželka
  • cca 50 g másla 
  • stroužky česneku, na jemno nasekané 
  • šťáva z poloviny citronu
  • nasekaný čerstvý rozmarýn, cca jedna vrchovatá lžička
  • 2 středně velké cibule, rozkrájené na kolečka a rozebrané na kroužky
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky + lžička soli + 1/2 lžičky pepře + větší špetka chilli nebo dle chuti + 1 lžička mleté uzené papriky + 2 lžičky mleté sladké papriky + špetka muškátové oříšku + 1/2 lžičky mletého koriandru + 2 lžíce třtinového cukru
  • olej na smažení 
Troubu předehřejeme na 200°C a na plech s pečícím papírem dáme žampiony ( neoloupané ), zakapeme trochou olivového oleje , osolíme , opepříme a přidáme nasekaný rozmarýn. Pečeme 20-30 minut podle velikosti žampionů. Samozřejmě občas dobře promícháme. V malém hrnci rozpustíme máslo. Vypneme až když začne nepatrně hnědnou a bude mít lehce oříškovu chuť, nyní přisypeme na jemno nasekaný česnek, petrželku a šťávu z citronu. Touto směsí přelijeme žampiony, dobře promícháme a podáváme. 

Kroužky cibule opláchneme teplejší vodou a dobře obalíme v moučné směsi viz výše. Poté ihned zprudka osmažíme na oleji a necháme okapat na kuchyňské utěrce,která odsaje přebytek tuku.
 

Nyní už si dobře rozpálíme pánev a steaky potřeme ze všech stran olivovým olejem. Z každé strany dobře opečeme cca 4-5 minut ( vnitřní teplota 65-68°C ), poté necháme pod folií odpočinout 
6 minut. Na talíři osolíme i opepříme, ideální je čerstvá sůl i pepř, tak ideálně vynikne jemná chuť steaku. Ihned podáváme s žampiony a cibulovými kroužky. 

Dobrou chuť 

Komentáře

Oblíbené příspěvky