Zapečené brambory s fetou

Tenhle  recept je hodně jednoduchý, jen zabere trošku víc času díky delšímu pečení v troubě. Inspiraci jsem nabrala v mé oblíbené kuchařce Coolinářka, jen jsem si ho malinko upravila. Jídlo může fungovat jako vegetariánský hlavní chod nebo jako příloha k dobrému grilovanému steaku apod.


Ingredience dvě osoby:

  • 2 středně velké cukety, nakrájené na silnější kolečka
  • cca 8 středních brambory, nakrájeních na tenká kolečka, čím tenčí tím lepší a zkrátíte dobu pečení na zmiňovanou půl hodinku jinak se můžete dostat až na 45-50 minut
  • sůl
  • čerstvě mletý citronový pepř
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvý tymián
  • 1 vejce
  • cca 100-130 g dobré Fety
  • strouhaný sýr pecorino cca 30 g 
  • olivová olej
  • kousek másla
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany na vaření 
Nejprve si nakrájíme oloupané brambory a cuketu na kolečka. Cuketu si dozlatova opečeme na trošce olivového oleje na nepřilnavé pánvi, odsajeme z ní přebytečný tuk a dáme stranou. Troubu předehřejeme na 190°C. 


Zapékací misky vytřeme troškou másla. Do misek střídavě pokládáme cuketu a plátky brambor. Celé dobře osolíme a opepříme. V misce smícháme obě smetany, prolisovaný česnek a strouhané pecorino, směs dobře ochutíme pepřem i solí. Touto směsí zalijeme brambory a posypeme snítky tymiánu, dáme zapékat na cca půl hodinku. 


Jakmile se bude zdát jídlo téměř hotové, rozdrobíme na povrch feta sýr a dáme do trouby zapéct na pět minut pod gril. Ihned podáváme. 

Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky