Lívanečky s pečenými fíky

Také milujete ty pozdní nedělní snídaně ,kdy máte čas nachystat si něco speciálního co udělá den hned výjimečnějším? Já tedy rozhodně ano a pro takové dny tu jsou právě lívanečky, naše nejoblíbenější jsou většinou tvarohové , díky jejich vláčnosti a tomu, že dokáží snadno zasytit na delší dobu. Takže když jsem se rozhodovala jakým receptem se zapojit do soutěže se Skyr , volba byla jasná, chci nějaké dobré lívanečky,které jsme doma ještě neměli. A aby voněly podzimem, takže  volba padla na fíky. Tenhle recept měl doma takový úspěch , že jsme ho dělali hned dvakrát po sobě :) Palačinky jsou totiž díky Skyru krásně vláčné, díky chia semínkům mají zajímavou strukturu a ochucené jsou javorovým sirupem a pečenými fíky s Amarettem, prostě božská dobrota,která stejně tak může fungovat i jako luxusní dezert.


Ingredience pro dva na snídani:

  • 70 g hladké mouky
  • 60 ml polotučného mléka
  • 100 g neochuceného Skyru
  • špetka soli
  • dvě lžičky Chia semínek
  • 2 vejce - bílky a žloutky zvlášť
  • polévková lžíce javorového sirupu
  • cca 6 kusů fíků
  • likér Amaretto + javorový sirup
  • kokosový olej
Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C a zapékací misku vyložíme pečícím papírem. Fíky nakrojíme lehce do křížku, pokapeme Amarettem smíchaným s javorovým sirupem. Množství u obojího podle chuti. 


V míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu a v jiné misce zase prošleháme žloutky s javorovým sirupem a špetkou soli. Nyní přidáme k žloutkům Skyr, hladkou mouku a opatrně zašleháme mléko. Jakmile budeme mít těstíčko bez hrudek, jemně vmícháme všechen sníh z bílků. Nyní zamícháme do směsi Chia semínka a necháme pět minut odstát. Mezitím fíky vyskládáme do misky, vždy dbejte na to, aby kolem sebe měly trošku místa, pěkně se totiž rozevřou. Dáme péct na cca 8 minut. 


Na nepřilnavé pánvi rozpustíme trošku kokosového oleje a vždy dvě polévkové lžíce rozprostřeme na středně velké lívanečky a opékáme z obou stran dozlatova. Jakmile máme hotové, vyskládáme je na talíře, ozdobíme teplými pečenými fíky a ještě zakapeme troškou javorového sirupu. Ihned podáváme. 


Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky